Het plan van de Denderregio: samen stroomopwaarts!

De veertien lokale besturen van de Denderregio lanceren een memorandum voor een welvarende regio met een toekomst vol groei en ambitie. Met dit regionaal memorandum willen zij de specifieke noden en uitdagingen van deze nieuwe regio onder de aandacht brengen. De lokale besturen en regionale stakeholders maken met dit dossier duidelijk waar ze samen aan willen werken en wat ze nodig hebben om hun doelen in de komende legislatuur te realiseren.

De Denderregio streeft naar een integrale aanpak op diverse domeinen: Economie & Werk, Wonen & Publieke Ruimte, Mobiliteit, Onderwijs & Opleiding, Zorg & Welzijn, Taal & Diversiteit en Cultuur, Toerisme & Vrije Tijd. Door middel van regionale visies en samenwerkingen, hubs en partnerschappen, duurzame projecten en investeringen in infrastructuur en renovaties, willen de besturen en de stakeholders hun doelstellingen realiseren.

Dit memorandum formuleert een aantal zeer concrete vragen aan de nieuwe Vlaamse regering zoals het toekennen van het GTI-statuut aan de Denderregio en de mogelijkheid om te investeren in een multimodale Noord-Zuidverbinding. Daarnaast wordt financiƫle ondersteuning gevraagd om door middel van strategische investeringen de leefbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid van het verouderd woonpatrimonium en de publieke ruimte in de regio aanzienlijk te verbeteren. Ook stimulering van hoger onderwijsmogelijkheden in de regio is nodig. Dit dossier illustreert bovendien sterk de overtuiging dat samenwerking tussen publieke en private partners essentieel is om de Denderregio duurzaam te laten groeien.